ONTSTAAN
 

Het Van Eyck Ensemble werd in 1927 opgericht onder de naam ‘Maaseiker a-capellakoor’ door Dr. Joz. Hendrix.

In de vooroorlogse periode was het één van de toonaangevende koren in Vlaanderen. De vele hoogtepunten opsommen in de werking en realisaties van een vereniging die meer dan 90 jaar overspannen is onbegonnen werk.

De vereniging kreeg in 1973 de structuur van een VZW onder impuls van de toenmalige voorzitter Rik Daniëls.
In haar lange geschiedenis is de dirigeerstok reeds negen maal doorgegeven. Daar vermelden we de volgende namen: Marcel Colla, Jos Paumen, Baziel Gerard, Lutgarde Luts, Jan Peeters, en Stef Hendrix.

Het koor kreeg een nieuwe impuls onder de leiding van Lutgarde en Robert Luts. Sinds 2006 is de aanpak grondig veranderd, waarbij gestreefd wordt naar een homogene, slanke koorklank, die vooral tot zijn recht komt in de barokmuziek en het hedendaags repertoire.

De grotere werken die het Van Eyck Ensemble onder zijn huidige samenstelling bracht zijn onder meer de Petite Messe Solennelle van Rossini, de Messiah van Händel , het Weihnachtsoratorium en Magnificat van Bach, Messa di Gloria van Puccini, en diverse Requiems van o.a. Mozart, Verdi, Brahms, en Jenkins.

Daarnaast zijn de concerten met opera-, operette- en musicalmelodieën telkens een groot succes. Ook het romantische repertoire wordt niet uit de weg gegaan en is voor het ensemble een fantastische uitdaging.

 
Geen frames zichtbaar? Klik hier voor de volledige versie.